Bokanbefaling

SARAS NØKKEL

Denne uken er fylt med jobb og trening, hver bidige dag. Selvom kulden har kommet, merker jeg at energilageret i kroppen fortsatt er fulladet. Som regel blir jeg helt tappet for krefter når det blir mørkt og kaldt ute, men ikke enda. Treningen gjør sitt, tydeligvis. Den lille tiden jeg har til overs brukes i bøkenes verden, - jeg finner altid frem leselysten når været begynner å bli surt. Det å kunne gjemme seg inn i en god bok kan gjøre hverdagen min mye bedre, jeg slapper av og nyter tilværelsen. 

De siste to dagene har jeg vært helt oppslukt av Saras nøkkel, en bok om en ti år gammel jødisk jente under tiden som blir kalt for Vel d'Hiv. Hjerteskjærende og gripende roman om den smertelige episoden i Europas historie. Paralelt med Sara følger vi også Julia. En journalist i Paris, som blir bedt om å skrive om denne hendelsen for rundt seksti år siden, hvor hun snubler over Saras fortiende familiehistorie. Gripende, rørende, smertefull, - den anbefales på det sterkeste. 

Hjemkomsten

Nedgravd i lyset fra den lille nattlampen min sank jeg bare dypere i en verden av bilder og inntrykk jeg aldri hadde kjent maken til. Personer som forekom meg like virkelig som luften jeg puster i, trakk meg med inn i en tunnel av eventyr og historie som jeg ikke ønsket å komme ut av. Side etter side lot jeg meg omslutte av historiens trolldom og dens verden, helt til morgengryets pust strøk over vinduet og mitt trette blikk gled over bokens siste side. Jeg la meg i det blålige demringshalvmørket med boken på brystet og lyttet til den sovende byens brus som kom dryppende over de purpurskimrende hustakene. Søvnen og trettheten banket på, men jeg strittet i mot. Jeg ville ikke gå slipp på historiens forhekselse, ikke si farvel til dens personer.Etter å ha slitt i stykker de siste sidene av hjemkomsten satt jeg igjen med en stor glede som strømmet seg gjennom kroppen, samtidig som sidene avslørte våte drypp etter lille meg som ikke klarte å holde tårene tilbake. Jeg må bare anbefale dere boken, den er helt fantastisk.

Den handler om Sonia som reiser til den spanske byen Granada for å finne seg selv i dansen som gir henne glede, lykke og kjærlighet. Hun ramler tilfeldigvis innom en liten cafe og en 70 år gammel historie som berører hennes egen fortid: den om familien Ramirez og flamecodanserinnen Mercedes, som leter etter sin elskede gitarist Javier i borgerkrigstidens Spania.

hits